Gode processer skaber vi sammen

Solution Partners og Creating Solutions er gået sammen om at udvikle en ny konsulentuddannelse

Vi kalder uddannelsen SKABENDE PROCESSER - både fordi vi oplever behov for en nytænkning af konsulentrollen, og fordi vi oplever at mange rundt omkring oplever sig presset af beslutninger, der træffes på øverste ledelsesniveau uden at resten af organisationen oplever at være taget med ind i overvejelserne om formål, form og indhold. Sådan behøver det ikke være, og med denne nye uddannelse i SKABENDE PROCESSER ønsker vi at bidrage til at gøre en forskel ved at introducere andre måder at samtale og samarbejde på. 
Vi mener nemlig, at det gode samarbejde er noget, vi skaber sammen og som bør involvere relevante aktører i det konkrete samarbejde omkring opgaverne.

Vi har derfor udviklet uddannelsen i SKABENDE PROCESSER med fokus på nye og mere samskabende rammer for udvikling og samarbejde. Uddannelsen har afsæt i den løsningsfokuserede tilgang og giver dig helt nye greb og metoder til at løfte din konsulentprofil og rolle til en ny dimension, der rummer gejst, ambition og succes i samarbejdet omkring opgaveløsningen.

Uddannelsen består af 10 undervisningsdage, der løber fra august 2024 til og med juni 2025. Du vil møde andre ledere, der har samme lyst til at skabe nye rammer for deres ledelse, så den i højere grad matcher den mangefacetterede kontekst, som den udøves i.





Noget af det, vi erfaringsmæssigt oplever, at konsulenter opdager, når de begynder at arbejde med LØFT er:

  • At de oplever at føle sig kompetente på en ny måde.
  • At de oplever LØFT som en stor forandring i arbejdet med at få deltagerne aktiveret i samarbejdsprocesserne og dermed samtidig vokse med opgaven og arbejde med stor selvstændighed i arbejdet.
  • At tonen og samarbejdet i sig selv får et "løft" og bidrager til mere gejst og glæde i arbejdet.
  • At man som konsulent oplever ikke at stå alene med både overvejelser og beslutninger, men at LØFT naturligt skaber en ramme omkring fællesskabet, som fordrer samarbejde og gør alle mere modige og engagerede.
  • At LØFT skaber mere inspirerende og givende samarbejdsrelationer - både internt og i forhold til borgere, kunder og samarbejdspartnere.

Og det er jo blot et lille udpluk, men det fortæller os, at der er så mange muligheder for at udvikle og udvide sine konsulentfærdigheder med afsæt i LØFT.

Det afgørende er at beslutte sig for at ville noget med sit konsulentvirke, og uddannelsens form og samtidige skabelse af netværker understøtter ikke blot den læringsmæssige del, men langt vigtigere muligheden for at øve sig i trygge rammer.
Det er afgørende for det mod, der også skal til, når man vælger at sætte nye mål og insistere på at være en endnu mere tydelig, inddragende og skabende konsulent.

Vi ønsker at vise, at der er andre måder at tænke og handle i forhold til de forskellige opgaver, man møder.
På vores hjemmesiden kan du finde flere oplysninger om LØFT samt om uddannelsens form og indhold. Ligeledes kan du finde information om vores baggrund og tilgang samt vores håb om, at vi med uddannelsen i SKABENDE PROCESSER, kan bidrage til udvikling af vores fælles samtaler om opgaverne og dermed en markant styrkelse af skabende udviklingsarbejde i praksis.

” For at kunne handle anderledes, skal man inspireres til at tænke anderledes”


Om uddannelsen

Med SKABENDE PROCESSER har vi skabt en helt ny konsulentuddannelse, som er for dig, der ønsker at bringe dig selv som konsulent i spil på nye måder i faciliteringen af de udviklingsopgaver du er sat til at varetage.
Uddannelsen henvender sig til forskellige typer af konsulenter – både fordi der er mange ting, der er fælles trods forskellige titler eller arbejdsområder og fordi der ligeledes er læring i på tværs af de forskellige roller at dele egne erfaringer fra praksis.


På samme måde kan de opgaver, man som konsulent skal varetage, have meget forskellige afsæt og præmisser. Nogle gange kan man som konsulent være sat til at rulle et større kommunalt projekt ud på alle skoler. Andre gange kan det handler om en mindre opgave, hvor eksempelvis lederen i et Børnehus ønsker hjælp til at få et bestemt team til at samarbejde bedre.
 
Uddannelsen tager som nævnt afsæt i den løsningsfokuserede tilgang (LØFT). Helt grundlæggende betyder det, at du som konsulent stiller dig i den ”ikke-vidende position”, hvilket er meget anderledes end mange andre tilgange. Det betyder samtidig, at vi arbejder med de mange forskellige elementer i konsulentens virke på helt nye måder. ​
At stille sig i ”den ikke-vidende position”, betyder ikke, at man ikke ved noget – det betyder, at man er i stand til at sætte sin viden til side for nysgerrigt at give plads til og lære af deltagerne, give agentskab og skabe grundlag for bæredygtige handlinger i organisationen og virkeligheden.
Din rolle er at kunne inspirere andre til at løfte barren og påvirke mennesker til at præstere noget, de ellers ikke ville have gjort.

På uddannelsen skal vi arbejde med, hvordan du som konsulent på samme tid kan balancere imellem at skabe tydelige rammer, for de udviklingsopgaver, du skal facilitere samt hvordan du kan skabe følgeskab om en tydelig retning, holde blikket på opgaven og skabe rum for deltagernes viden og virketrang som grundlag for at skabe tydelige og bæredygtige resultater.
Derfor arbejder vi blandt andet med, hvordan du med afsæt i ”den ikke vidende position” kan arbejde nuanceret og målrettet med forandringer.
Du får konkrete redskaber til at sætte rammen og slippe indholdet, så der bliver plads til, at deltagerne kan bidrage konstruktivt og relevant.
Som konsulent skal du mentalt kunne gå forrest samtidig med at du arbejder med tydelige og transparente processer, der skaber mulighed dynamisk inddragelse af deltagerne og sætter dem fri til selvstændigt at handle og tage ansvar i en fælles indsats, hvor formålet med opgaven står øverst, og du medvirker til at sikre, at organisationen samarbejder dynamisk om opgaverne og dermed lykkes endnu bedre.​


Sådan er uddannelsen sat sammen

Uddannelsens form veksler mellem teoretiske faginput, konkrete metoder, værktøjer til praksis, sparring, supervision, vidensdeling og træning. Uddannelsen udgør et fælles læringsrum, hvor vi sammen er nysgerrige på praksis, hvor vi præsenterer værktøjer og konkrete greb, der hele tiden tilpasser sig virkeligheden og skaber rammen for, at vi sætter hinandens kvalifikationer bedst muligt i spil.

Du er således både deltagende i og medskabende til den fælles læring, mens vi gennem LØFT sætter rammen og derigennem sikrer transparens og tydelighed omkring metoder og greb, som trænes og drøftes i forhold til konsulentrollen i praksis.
 
Vi skaber sammen en uddannelse, som efter hver investeret time skal give dig endnu bedre redskaber med hjem, som du sammen med øvrige deltagere kan anvende direkte i jeres fælles daglige praksis.
 
Vi vil med uddannelsen i skabende processer gøre jer nysgerrige på nye måder at være i verden, der gennem et styrket overblik og en oplevelse af at hvile i rollen skaber nye muligheder og styrker samarbejdet, kreativiteten og effekten og dermed kommer deltagere, samarbejdspartnere og opgaveløsning til gavn.





Uddannelsens tre moduler
Konsulentuddannelsen i SKABENDE PROCESSESR er bygget op omkring 3 moduler:

Modul A – At træde i karakter som konsulent (4 dage)
Kommunikation og samarbejde.
Facilitering som din primære opgave.
“Make your partner look good”
Træningsdag – konsolidering af det, vi har lært.

Modul B - Facilitering i og af fællesskaber – invitation og interaktion (2 dage)
Fokus på opgaven.
Hvordan samarbejde - Plads til alle.
 
Modul C – Konsulentens virke i praksis (4 dage)
Teamcoaching
Sammenhæng og forandring.
Få det til at ske
Foranderlighed og det fortsatte liv.

Samtidig er hver af de enkelte kursusdage sammensat således, at der vil være:
Et teoretisk afsæt.
Aktivering og øvelser/træning med fokus på praksis.
Interaktion og videndeling – hvad har vi lært?
Opsamling, hvor vi indsamler og tydeliggør læring og ressourcer.


Image



For hvert tema fokuserer vi på den ene side på de opmærksomhedspunkter i forhold til konsulentrollen, det konkrete tema sætter lys på – og på den anden side de strategier og greb, som temaet kalder på. 

Det betyder, at du efter hver gang vil opleve både at stå mentalt og erkendelsesteoretisk stærkere i forhold til at skabe din vej i dit konsulentarbejde og i forhold til at vide hvilke virkemidler, der understøtter, at deltagerne både ser, forstår og bliver engageret i det fælles projekt i forhold til opgaveløsningen. På den måde opnår du både at styrke din tilgang og redskabskasse og samtidig skabe rum for og involvere deltagerne, så I bliver samskabende om opgaveløsningen. Ved, at du gør dig umage med din rolle som konsulent, og samtidig er transparent overfor deltagerne og hele tiden giver plads til deres perspektiver og bidrag, opstår en ny form for samarbejde, hvor du ikke er den, der alene skal have svar og finde løsninger, men den, der sætter rammen og inviterer deltagernes kreativitet og idéer på banen i samarbejdet om at finde de bedste løsninger.

På den måde vil hver dag rumme to perspektiver: Dig som konsulent og dig som facilitator af fællesskaber – det vil sige et indefra - ud og udefra-ind perspektiv på dit eget virke.

Muligheder og greb

Som konsulent i praksis er hver dag en ny dag – intet er det samme og dog alligevel genkendeligt. Skarphed i rollen som konsulent er netop ikke at tage næste dag for givet, men fortsat at gøre sig umage med at skabe den bedste dag.
 
Som konsulent kan det være en både stor og svær opgave altid at stille sig åbent og nysgerrigt ift. dagens mange opgaver. Ofte ønsker deltagerne svar for at kunne komme videre – samarbejdspartnere presser på for løsninger, og handlingernes domæne udgør ofte et ekstra pres ind i en travl hverdag.
 
Så hvordan tager man lidt af tempoet? Hvordan stopper man op og skaber rum for at komme endnu mere præcist og virksomt videre?
 
Alle dage i uddannelsen rummer ud over den faglige del også et praksisperspektiv, så vi hele tiden forholder det faglige fundament til den oplevede praksis. Det gør vi gennem at tage afsæt i eksempler fra kursisternes egen praksis og gennem supervision, eksemplariske øvelser og fælles drøftelser. På den måde vil vi introducere og øve greb fra LØFT og sammen blive klogere på de mange forskellige aspekter af konsulentarbejdet.

Vi har som nævnt ovenfor valgt at uddannelsen er for både interne og eksterne konsulenter, fordi der er så mange fælles faktorer og gensidige læringsrum der kan gavne opgaveløsningen.

Creating Solutions:
Anette Kureer

Telefon: 40 46 16 04
Mail: anette@creatingsolutions.dk
creatingsolutions.dk

Solution Partners:
Sara Vardil Radich

Telefon: 26 14 87 39
Mail: sara@solutionpartners.dk
solutionpartners.dk