Modul A:
At træde i karakter som konsulent - konteksten

Dag 2: Det Nysgerrige blik – At undersøge konteksten for samarbejdet

Et rigtigt vigtigt afsæt for arbejdet som konsulent, er at være bevidst om, at man kun kan lykkes gennem andre. Din opgave er, at træde ind i samarbejdet på en måde, der åbner det fælles arbejdsrum og giver de største chancer for succes. Når du som konsulent skal engagere andre for et projekt eller en indsats, er du derfor nødt til først at være nysgerrig på den andens blik og oplevelse af praksis, samt hvad der er deres bedste håb for fremtiden.

Noget af det første man som konsulent kan være nysgerrig på, er hvad der har virket tidligere. Hvad oplever de selv, de er lykkedes med? Hvilke kompetencer og ressourcer er de stolte af at mestre? Gennem at danne sig et overblik over, hvor de står og hvad de ønsker, skaber du en god platform for det videre udviklingsarbejde.

I LØFT taler man om, at man stiller sig i den ikke-vidende position. Når du ingenting ved, er du helt afhængig af at tune dig ind på den/de andre og gennem dine nysgerrige spørgsmål spille den anden god. Det giver samtidig dig en god fornemmelse for, hvad der er muligt indenfor de rammer, der er sat for dit arbejde som konsulent og dermed for, hvad I kan håbe på at lykkes med sammen.

På den baggrund bliver det muligt at skabe en fælles kontrakt for det kommende samarbejde, som på den ene side tager højde for deres interesser, ønsker og erfaringer og på den anden side tilgodeser de overordnede mål og ambitioner, som ofte er formuleret andetsteds fra, og som du som konsulent er forpligtet på.

Denne dag vil vi således komme ind på flere af de centrale elementer i konsulentarbejdet, så som at skabe håb, forstår magt og at agere i domæner og dermed hvordan man som konsulent kan læse og forstå den kontekst, man træder ind i, samt hvordan kan man balancere i spændingsfeltet mellem den udmeldte ledelsesfilosofi, de faglige mål samt de konkrete vilkår omkring opgaven.

Et af de mest skelsættende perspektiver inden for LØFT er: "Man behøver ikke forstå problemet for at løse det".

Image

Vi tager med dette udgangspunkt fat i nogle af de centrale greb fra LØFT, som eksempelvis greb til de gode samtaler, håb og anerkendelse, som er med til at give alle en fornemmelse af at være set og hørt, samt en tilpas nysgerrighed i forhold til de mange dilemmaer, de forskellige roller i opgavevaretagelsen.

Muligheder og greb 
Noget af det, der er vigtigt, er:

  • Hvordan man som konsulent kan skabe et levende afsæt, der både skaber formen og samtidig giver håb for fremtiden.
  • Hvordan du som konsulent enkelt og tydeligt kan tegne billedet af deltagernes samarbejde og skridt i retning af den foretrukne fremtid.
  • Hvordan LØFT kan sætte konteksten for deltagernes måde at arbejde med opgaven.

Det betyder at vi denne dag kommer omkring LØFT fokus såsom Pre-sessions-change, indsamling af ressourcer, Workable Starting Point samt den Foretrukne Fremtid

Dag 1

Image
Kommunikation og samarbejde
Se mere

Dag 2

Image
Det nysgerrige blik
Se mere

Dag 3

Image
At lykkes med opgaven
Se mere

Dag 4

Image
Træningsdag
Se mere

Dag 5

Image
Positionering og perspektivering
Se mere

Dag 6

Image
Plads til alle
Se mere

Dag 7

Image
Coaching af teamprocesser
Se mere

Dag 8

Image
Konsulenten som katalysator
Se mere

Dag 9

Image
Få det til at ske
Se mere

Dag 10

Image
Sæt det fri
Se mere

Creating Solutions:
Anette Kureer

Telefon: 40 46 16 04
Mail: anette@creatingsolutions.dk
creatingsolutions.dk

Solution Partners:
Sara Vardil Radich

Telefon: 26 14 87 39
Mail: sara@solutionpartners.dk
solutionpartners.dk