Modul C:
Konsulentens arbejde i praksis
Dag 7: Coaching af teamprocesser
Som konsulent er det væsentligt at kunne facilitere og mobilisere teams og grupper. Vi kommer denne dag til at arbejde med, hvordan man undgår silotænkning og manglende tillid og samarbejde, og i stedet arbejder med at skabe kollektive mål, fælles drive og sammenhæng i indsatserne.
Det kræver, at konsulenten kan skabe tillid, facilitere teams og grupper på konstruktive måder, hvor netop formatet af flere mennesker samlet frisættes og kommer processen, samt ikke mindst resultatet, til gavn. Vi skal derfor kunne møde og facilitere på særlige måder, så gruppens forskelligheder bliver til styrker og progressive dynamikker.
Som konsulent bliver man tit en del af større processer, der skal rulles ud flere steder, og hvor den enkelte konsulent bliver sat i spidsen for hver sin gruppe af samarbejdspartnere. Ofte kan man opleve, at den overordnede beslutning, der ligger til grund for det udviklingsarbejde konsulenterne skal forestå, ikke altid er lige velkomment alle steder. Som konsulent kommer man på den måde ind imellem på en ”dobbeltrolle” hvor man på den ene side skal være nysgerrig på og lyttende til, hvad det er, der opleves uhensigtsmæssigt og på den anden side er sat forrest i en bunden proces.
Nogle gange kan man endog opleve, at de besluttede tiltag, næsten kan skabe kriselignende tilstande enkelte steder. Vi må derfor som konsulenter altid handle klogt og med stor tålmodighed og øje for det vanskelige, samtidig med at vi kontinuerligt arbejder med at skabe nye forståelser, veje at gå og ikke mindst lyst til at bidrage. I de situationer, er der brug for målrettet at arbejde med selv at forblive rolig, bevare overblikket og samtidig ikke se bump på vejen som forhindringer, men snarere som udtryk for de involveredes engagement - udtryk for, at noget vigtigt er på spil?
Det løsningsfokuserede univers tilbyder her særlige og andre utraditionelle veje at gå, som for eksempel at arbejde med særlige måder at opbygge tillid, skabe perspektivering og rette gruppens ressourcer henimod at håndtere de udfordringer, der er, samt et bevidst skift til at mobilisere nysgerrighed og visualisere gruppens perspektiver mod den foretrukne fremtid.
Muligheder og greb
På dag 7 vil vi udfolde konkrete procesredskaber for måder at facilitere teams og grupper på. Vi vil arbejde med de værktøjer, I allerede er præsenteret for, men med et særligt blik på det at facilitere teams og grupper. Vi vil fordybe os i hvordan de forskellige teamprocesser netop kan skabe perspektivering, læring og udvikling på nye effektive måder, hvor highlights og vigtige emner sættes i spil. Vi vil se på, hvad vi helt konkret kan gøre, når vi oplever (det, mange ville kalde) modstand i en organisation. LØFT-værktøjskassen tilbyder en række konstruktive greb til at arbejde med det, der opleves svært, kriser, det uvisse og en ny vej frem på trods.
"There is a crack in everything, that's where the light gets in" (citat: Leonard Cohen)
Hvordan kan vi med gavn fx bruge dialogkvadranten og pre-session change her, som vi tidligere også har arbejdet med?
Vi kommer også ind på forskellige greb og idéer fra viden om den lærende organisation.
Creating Solutions:
Anette Kureer
Telefon: 40 46 16 04
Mail: anette@creatingsolutions.dk
creatingsolutions.dk
Solution Partners:
Sara Vardil Radich
Telefon: 26 14 87 39
Mail: sara@solutionpartners.dk
solutionpartners.dk
Uddannelser:
Leder
Konsulent
Medarbejder samarbejde
Andre tilbud
Mød os online:
Linkedin (Ledelse)
Facebook (Ledelse)
Linkedin (Konsulent)
Facebook (Konsulent)